עבודה אקדמית? חפשו עכשיו במאגר הענק, האיכותי והעדכני ביותר:

מוענק על כל האתר 7 אחוז הנחה בעת "חרבות ברזל". קוד קופון: "מלחמה"

ב"ה. אנו חב"דניקים ולא נחטא בגזל: יש גם עבודות אקדמיות בחינם (גמ"ח). 15,000 עבודות אקדמיות במחיר שפוי של 99 - 390 שח.  סרטון על מאגר העבודות האקדמיות

اللغة العربية Русский

français              አማርኛ

לא מצאתם עבודה מתאימה במאגר? סמסו לנו דרישות לכתיבה מותאמת אישית - ונפנה למומחה חיצוני בעל תואר שני בתחום שלכם לכתיבה הנתפרת לצרכים שלכם בדיוק!

פרסמו את עבודותיכם הישנות אצלינו וקבלו הכנסה פסיבית נהדרת!

חוות דעת על מרצים

הוצאת ויזה לדובאי תשלום מאובטח בעברית

אמריקן אקספרס – ויקיפדיה    (לא דיינרס)    

תוצאת תמונה עבור פייבוקס 5% הנחה ב-פייבוקס  

bit ביט on the App Store   ×ª×©×œ×•× בחיוב אשראי טלפוני דרך נציג שירות 24/7העברה בנקאית

 

עבודה אקדמית הגנת הצרכן -השפעת חוקי היסוד (עבודה אקדמית מס. 2328)

‏290.00 ₪

59 עמודים.

עבודה אקדמית מספר 2328
עבודה אקדמית הגנת הצרכן -השפעת חוקי היסוד

 

שאלת המחקר

כיצד באה לידי ביטוי הגנת הצרכן והשפעת חוקי היסוד?

 

תוכן עניינים

א. הצגת הבעיה

 

 ב. חופש העיסוק כזכות חוקתית

 

 ג. רישוי עסקים ובעלי מקצוע, יבוא ותחרות חופשית לאור חוק יסוד: חופש העיסוק

 

 ד. פרשנות חקיקה צרכנית והפעלת שיקול דעת מנהלי בנושאים צרכניים לאור חוק יסוד: חופש העיסוק

 

 ה. תוקף חוקים ותקנות להגנת הצרכן לאור חוק יסוד: חופש העיסוק

 

 1) פגיעה בחוק או על-פי חוק

 

 2) ערכיה של מדינת ישראל

 

3) תכלית ראויה

 

 4) במידה שאינה עולה על הנדרש

 

 5) דוגמאות נוספות לפגיעה אפשרית של חוק יסוד: חופש העיסוק בחיקוקים להגנת הצרכן.

 

 א) חוק הגנת הצרכן

 

ב) חוק הפיקוח על עסקי ביטוח

 

 ג) חוק המכר (דירות)

 

ד) חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים

 

ה) חוק התקנים ו. חופש החוזים, לאור חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו והשפעתו על הגנת הצרכן

 

 ז. האם אפשר להכיר בזכויות הצרכן כזכויות יסוד חוקתיות?

 

חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו1 וחוק יסוד: חופש העיסוק2 שנחקקו בשנת תשנ"ב ותוקנו בשנת תשנ"ד3 מבשרים מהפכה חוקתית בישראל.4 יש להניח שבית המחוקקים הישראלי הבין שחוקים אלו יביאו בעקבותיהם שינויים חוקתיים, ואולם ההשלכות האפשריות של חוקי היסוד על תחומי משפט השונים טרם נבחנו באופן מעמיק. כבר נכתב במקום אחר על האפשרות שחוקי היסוד ישפיעו באופן שלילי על דיני העבודה.5 אולם ספק אם בתחום הצרכנות ההשפעות יהיו כה חד-משמעיות. מטרת רשימה זו היא לבחון את ההשפעות האפשריות של חוקי היסוד על דיני הצרכנות.

נראה שבשלושה תחומים תיתכן השפעה של חוק יסוד: חופש העיסוק על דיני הצרכנות. והם: א. חוק היסוד ישפיע על דיני רישוי עסקים, רישוי בעלי מקצוע והגבלות על היבוא. תחום זה, אף שאינו עוסק ישירות בהגנת הצרכן, השפעה רבה לו על הצרכנים. נראה שבנושא זה חוק היסוד יחזק מגמות חיוביות שכבר קיימות בתחום; ב. חוק היסוד ישפיע על פרשנות חקיקה צרכנית ופעילות המינהל בנושאים של הגנת הצרכן. כאן קיים חשש שמגמות הפרשנות הקיימות ישתנו ושהמאזן יטה לטובת חופש העיסוק יותר מלהגנת הצרכן; ג. חוק יסוד: חופש העיסוק ישפיע על חוקים ותקנות להגנת הצרכן, בין אלו שנחקקו בעבר ובין אלו שעתידים להיחקק. כאן קיים החשש הגדול ביותר של פגיעה בהגנת הצרכן אם לא תקבל עמדה המכירה בערכים של זכויות הצרכן כזכויות יסוד חוקתיות.

נושא הצרכנות הוא חדש יחסית ולכן שלא כבתחומים מוגדרים היטב, כגון דיני מסים או דיני חוזים, אין גבולותיו מוגדרים. לפיכך קודם שנבחן את השפעת חוקי היסוד של דיני הצרכנות יש להבהיר תחילה מהם "דיני הצרכנות". המושג "דיני צרכנות" טרם הוגדר עד היום, וגם הספרות המשפטית בנושא זה בישראל היא מועטת.6 המונח "צרכן" מוגדר בסעיף 1 לחוק הגנת הצרכן 7 , כדלקמן: "מי שקונה נכס או מקבל שירות מעוסק במהלך עיסוקו לשימוש שעיקרו אישי, ביתי או משפחתי".8 הגדרה זו מציגה את היסודות העיקריים של דיני צרכנות: הרכישה אינה למטרות עסקיות כי אם למטרות ביתיות;9 מול הצרכן עומד "עוסק" המוגדר באותו חוק כמי שמוכר נכס או נותן שירות דרך עיסוק, כולל יצרן. חוסר השוויון שבין הצרכן לעוסק יוצר חוסר איזון כלכלי ומשפטי, מצב זה מצדיק, לפי ההשקפות הנאורות הרווחות בעולם כולו זה עשרות שנים,10 את מעורבות רשויות הממשל.

בהיות התערבות של בתי המשפט לטובת הצרכן פגיעה בחופש החוזים, שהוא עקרון-על במשפט הישראלי,11 ראוי שההתערבות תהיה בדרך של חקיקה ותניח פחות מקום לחידושי הפסיקה, ואכן הגנת הצרכן בישראל מבוססת על חקיקה ורק מיעוטה הוא פרי פיתוח הפסיקה.12 החקיקה הצרכנית היא חקיקה קוגנטית, שכן בשל העדר חופש חוזים אמיתי, צריך המחוקק להביא לידי איזון בדרך של הוראות חוק מחייבות. לצרכן הבודד אין המשאבים הכלכליים והמשפטיים לניהול משא ומתן מתוך עמדה של שוויון.

החקיקה להגנת הצרכן בישראל היא מקיפה, אולם למעט חוק הגנת הצרכן, שבו נקוט במפורש המונח "צרכן", אין שימוש במונח הזה. ברוב החוקים האחרים נעשה שימוש במונח "לקוח" או "קונה". ההבדל בין המונחים הוא ברור. "צרכן" הוא מי שקונה למטרות אישיות וביתיות, כפי שהוסבר לעיל, "לקוח" כולל כל קונה ומכאן שהגדרה זו רחבה יותר. ניסוח זה נבחר על-ידי המחוקק מתוך כוונה שלא לצמצם את ההגנה לצרכנים בלבד ולאפשר הגנה זו לכלל הלקוחות.13 מאחר שרוב החקיקה הישראלית שמטרתה הגנת הצרכן אינה משתמשת במונח זה, יש ללמוד על אופיו הצרכני של החוק מתוכנו של החוק, מרוחו ומתכליתו.

 יש לפחות כ20- חוקים שנועדו להגנת הצרכן כמטרה ראשית או כאחת ממטרותיו החשובות של החוק. עד שנות ה70- היו חוקים אחדים בלבד שעסקו בהגנת הצרכן.14 בשנות ה70- נחקקו מספר חוקי צרכנות חשובים בתחומים האלה: מכר דירות, שירותי תיירות ותביעות קטנות.15 משנות ה80- ואילך הורחבה מסגרת החוקים להגנת הצרכן הרחבה של ממש. החקיקה הוחלה על רוב תחומי הפעילות הכלכלית וכללה עדכונים ושיפורים מהותיים של חקיקה קיימת.16 בנוסף על כך נחקקו בשנים האלה תיקונים לחקיקה17 שאינם משנים באופן מהותי את החוקים הקיימים, וכן חוקים שיש בהם הוראות המגינות על הצרכן,18 אף שמטרתם המרכזית איננה הגנת הצרכן.

הדיון בחוקים אלו ובהשפעתם על יחסי עוסק-צרכן הם נושא למחקר מקיף שטרם נעשה. ואולם אין ספק שמערכת מקיפה של 20 חוקים ועוד עשרות רבות של צווים ותקנות מכוח חוקים אלו יוצרים תחום חדש במשפט. גם אם תחום זה עדיין לא רכש את המעמד המשפטי של ענף משפטי נפרד בדומה לדיני עבודה,19 אין להתעלם ממאפייניו המיוחדים המצדיקים את הגדרתו כנושא משפטי חדש שהוא בעל חשיבות רבה לאזרח ולמשק בכללותו. חוקים אלו מציעים מגוון של אמצעי פיקוח ודרגות שונות של מעורבות שלטונית. חוקים אלו כוללים במקרים רבים גם הוראות מינהליות ועונשיות. מערכת חוקים20 ענפה זו באה לאזן את חוסר השוויון הכלכלי והמשפטי שבין צדדים לעסקאות צרכניות, לתקן כשלי שוק21 ולמנוע ניצול לרעה מצד גופים כלכליים רבי עצמה. לתחום זה תרומה חשובה ביותר לשיפור איכות החיים של האזרח.22

בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובחוק יסוד: חופש העיסוק אין אזכור כלשהו להגנת הצרכן. לכאורה, חוקים אלו הם ניטרליים בעניין זה, שכן הם עוסקים בשאלות שונות לחלוטין. ואולם עיון בפרשנות המוצעת לחוקים אלו מעלה חשש של פגיעה בדיני הצרכנות בישראל, ויש בהם לכאורה פתח להשפעה לרעה על הדרך שבה יפרשו בבתי המשפט חיקוקים צרכניים. אָמנם גם לפני חקיקת חוקי היסוד היו חופש העיסוק וכבוד האדם וחירותו ערכים חשובים וזכויות יסוד במשפט הישראלי, אולם לאחר העלאת עקרונות אלו לרמה של חוקי-על, מבלי לתת משקל מקביל לעקרונות חשובים אחרים של המשפט הישראלי, עלול שווי המשקל בין הערכים המתנגשים להתערער.

ניתן לומר כי מצב חדש זה מייצג את הגישות המתנגדות לחקיקה להגנת הצרכן. זו עמדתה המסורתית של הגישה הכלכלית למשפט הבוחנת את ערכי המשפט בכלים של עלות-תועלת. לפי תאוריות אלו, אין צורך בחקיקה להגנת הצרכן שכן כוחות השוק הם שיאזנו בין האינטרסים השונים. לפי השקפות אלו אין הצדקה לפיקוח על חוזים אחידים23 או להתערבות כנגד תנאים מקפחים בחוזה.24 השקפות אלו אינן מקובלות בעולם ונדחו בידי מלומדים חשובים25 במיוחד בתחום הגנת הצרכן.26 ההסברים העיקריים לדחיית הגישה הכלכלית למשפט הם שיעילות שוק בלבד אינה יכולה להיות הצדקה לשלטון באמצעות חוזה. מיקסום העושר אינו יכול להוות נחמה לצרכן שנפגע מניצול חוסר שוויון כלכלי; תועלת למשק אינה יכולה להוות צידוק לפגיעה בצרכן הבודד.

הנחת היסוד של החקיקה הצרכנית היא שקיים אי שוויון בסיסי בין הצרכן ובין העוסק וזו גם ההצדקה להתערבות המחוקק. רעיון זה חוזר ונשנה בדברי ההסבר27 לחוקים הצרכניים כבסיס ההצדקה להתערבות החקיקתית בחופש החוזים.28 אָמנם לדברי הסבר להצעות חוק אין תוקף מחייב, אך הם מייצגים את העמדות הרווחות במשרדי הממשלה המופקדים על נושאים אלו, שלפיהן לא די בכוחות השוק החופשי בלבד להגנת הצרכן. במקרים רבים יכולתו של לקוח יחיד לנהל משא ומתן איננה מעשית.29 הגישה הרואה בשיקולים כלכליים את חזות הכול נדחתה מפורשות בפסיקת בית המשפט העליון.30 ואכן גם בעולם החופשי החקיקה להגנת הצרכן היא נושא מוסכם שאינו שנוי במחלוקת.31 לאור השקפות אלו, שהן השקפות כלל הציבור, יהיה קשה להצדיק פגיעה בצרכן בשל חקיקת חוקי היסוד.

מצגת רפרט צרכנות פאוורפוינט מקצועי רפרנט כ-20 שקפים- 99 ש"ח

ביבליוגרפיה לדוגמא (בעבודה האקדמית כ-20 מקורות אקדמיים באנגלית ובעברית) 

 

ג' שלו דיני חוזים

 

ס' דויטש "יחסי בנק-לקוח; אספקטים חוזים וצרכניים"

 

National Westminster Bank Plc v. Morgan A.C. 686 at 708 (Lord Scarman).

 


העבודה האקדמית בקובץ וורד פתוח, ניתן לעריכה והכנסת פרטיך. גופן דיויד 12, רווח 1.5. שתי שניות לאחר הרכישה, קובץ העבודה האקדמית ייפתח לך באתר מיידית אוטומטית + יישלח קובץ גיבוי וקבלה למייל שהזנת

‏290.00 ₪ לקוחות חוזרים, הקישו קוד קופון:

מחיקה ובלעדיות/מצגת


שדה אימייל הינו חובה